Egyszerű majoránna helyettesítő anyagok

A majoránna az egyik leggyakrabban használt kerti fűszernövény a főzésben, de ha nincs, mit használhatsz helyette? Íme a majoránna legjobb helyettesítői!

Termesztheti cserépben vagy bármilyen fűszerágyásban, és egész évben szüretelhető, attól függően, hogy nálatok milyen hidegek a telek. Majdnem olyan jó szárítva, mint frissen, és beltérben is termeszthető, ha van egy napos ablakod! Ne feledje, hogy a mentafélék családjába tartozik, és szabadföldön meglehetősen agresszíven terjed.

A majoránna nagyon hasonlít az oregánóra, és az emberek gyakran felváltva használják a kettőt. Gyakran oregánóként említik a receptekben a majoránnát, mert az emberek inkább az oregánóhoz szokták hozzászokni a boltokban – de valójában édes majoránnát termesztenek a kertekben. Ennek enyhébb az íze.

Ez az egyik kedvenc téli fűszernövény (védett helyen túlélte a -17°C-ot ezen a télen). Néhány receptben, például a gombás-tökös pásztortarhonyás pitében is láthatod. A mediterrán konyhában sokat használt majoránna a levesektől és mártásoktól kezdve a friss salátákig mindenben nagyszerű.

De mivel helyettesítheted a majoránnát, ha éppen nincs kéznél? Az alábbiakban a hat legjobb helyettesítőt találjod meg.

A majoránna helyettesítői

Oregano

Az oregánó és a majoránna nagyon hasonló ízű, méretű és állagú, és ez a legegyszerűbb helyettesítő. Használja pontosan ugyanúgy, változatlanul, kivéve, hogy talán egy kicsit kevesebbet ad hozzá – az oregánónak kicsit erősebb az íze.

Ha szárított oregánót használ, ne feledje, hogy szárítva az íz intenzívebb, ezért ha a frisset szárítottal helyettesíti, körülbelül feleannyi mennyiséget használjon belőle.

Kakukkfű

A szintén a mentafélék családjába tartozó, és nagyon hasonló ízű kakukkfű is remek választás. Kiváló 1:1 arányú helyettesítő, és szinte észrevehetetlen változás.

Savanyúság

A savanyúságot (savanyúság) gyakran nyári savanyúságnak nevezik, mert az egynyári fajtát gyakrabban termesztik, mint a téli évelő változatot, de mindkettő felcserélhető a majoránnával. Kellemes borsos íze van.

Bazsalikom

Kicsit túlzás, de a bazsalikom jól használható néhány mediterrán ételben a majoránna helyett. Gondoljunk paradicsomos levesekre és szószokra vagy friss salátákra, de valószínűleg egy kicsit növelni kell a mennyiséget.

Tárkony

A francia konyhában gyakran használt tárkony erős, enyhén ánizsos ízzel rendelkezik. Kis mennyiségben jól helyettesíthető vele, és attól függ, hogy mit készítünk. Kiválóan illik sült burgonyához, sárgarépához és más kerti zöldségekhez.

Provence-i fűszernövények

Egy szárított fűszerkeverék, amelyben a majoránna gyakran az összetevők listájának elején szerepel, ez is jó helyettesítője lehet, szintén a recepttől függően. Az olasz konyhában nem olyan nagyszerű, de nagyon jó az észak-európai vagy francia receptekhez, mint például ez a lencsés burgonyapörkölt.

Más szárított fűszerkeverékek (például a pizzafűszerek) is jó választás lehetnek, az összetevők listájától függően. Ha a majoránna vagy az oregánó szerepel az első három összetevő között, akkor valószínűleg nyugodtan használhatja a sima majoránna helyett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük