Majoranna, a sültek fűszere

A majoranna

Ismerjük majoranának, majoránnának, ciprusi szurokfűnek, vagy népiesen pecsenyevirágnak is nevezik egyes tájegységeken. Szinte minden magyar háziasszony fűszerei között megtalálható, hiszen annyira magától értetődő, hogy kell az ételbe.

Szoros rokonság fűzi a mentához, a zsályához, a bazsalikomhoz, a kakukkfűhöz és az oregánóhoz, amit gyakran össze is kevernek vele, sőt vad majorannának is hívják.

A sültek kihagyhatatlan ízesítője: a majoranna

A Házi Arany Majoranna az Alföld Íze webáruház kínálatában megtalálható, aromazáró csomagolásban és különböző kiszerelésben. Mivel csak a leveleket használjuk fel, a csomagolás a szárított, morzsolt leveleit tartalmazza.

A mediterrán tájakról származó fűszernövény intenzíven aromás illatú, kellemesen pikáns, citrusos, kissé kesernyés, hűvös ízhatású. A majoranna az árvacsalánfélék családjába tartozik, meleget és napfényt igényel, de a sem a szárazságot, sem a túl hideget nem szereti. Ugyanígy a nedvességet, vizet is csak mérsékletesen érdemes ani neki, túlöntözni nem szabad.

A növény a talajtól 20-50 cm-re nő meg, és kis virágai, amelyek fehértől pirosig különbözőek lehetnek, pompás látványt nyújtanak virágzásukkor. Bár eredeti termőhelyein évelő, de hazánkban csupán egynyári – igaz, hogy tavasszal elvetve, akár két-három alkalommal is szüretelhető.

Frissen zöld, kövérkés levelei a szárítást követően zöldesszürkés színűvé válnak, ami kezdő háziasszonyok számára meglepő lehet, mégis, ez a jó minőséget jelzi. Azonban a legjobb aromához a virágzás előtt kell leszedni a leveleket.

A mediterrán konyhában legtöbbször a bazsalikommal, kakukkfűvel és az oregánóval használják együtt, de a fekete borssal érvényesül friss, citrusos íze a legjobban. Itthon a tradicionális magyar levesek, szószok, és – mint népies neve is utal erre – a sült, grillezett húsok, halak és zöldségek remek ízesítője. Libasülthöz, kacsából, bárányból készült ételekhez is kiváló, ugyanis elveszi a húsok mellékízét.

Elképzelhetetlen nélküle a krumplifőzelék, a gomba- vagy frankfurti leves, és a májgombócleves sem lenne az igazi, ha kihagynánk belőle. A különféle hurkák, pástétomok, vagdaltak is igénylik, de a töltött csirke töltelékéből sem szabad kihagyni!

A majoranna eredete

A Kisázsiából származó növény (Origanum majorana) a Földközi-tenger vidékén honosodott meg, ahol hamarosan kedvelt fűszer és gyógyszer vált belőle. Egyik neve – ciprusi szurokfű – arról tanúskodik, hogy Ciprus jelentős termőhelye volt az ókorban is.

Mivel Aphrodité, a szerelem istennője itt emelkedett ki a habokból, ezért a görögök a szerelem fűszerének nevezték, mondván, hogy Aphrodité teremtette. Az oltár előtt ezért viseltek és viselnek ma is hagyományosan majoranna koszorút a menyasszonyok Görögországban.

Nálunk is kötődött hozzá néphagyomány: az a leány, aki azt szerette volna, hogy hosszú, boldog házassága legyen, majoranna szálakat tett a kelengyéje közé. Azt nem tudjuk, valóban hatott-e, de az biztos, hogy illatos lett a szoba.

Jótékony hatásai a szervezetre

A majorannát a benne lévő illóolajok miatt a múltban is használták potpourriként, de kézmosóvízbe is tették. A leveleiből préselt olajjal a reumás fájdalmakat mérsékelték, a hasat bedörzsölve pedig gyógyították a puffadást és a felfúvódást.

Szélhajtó hatásán túl étvágygerjesztő, gyomorerősítő, nyugtató is a növény, ezért különböző gyógyteákhoz is felhasználják. Teája enyhíti a fejfájást, de a köhögést, a légzési zavarokat is hatékonyan csillapítja, hiszen kiváló hurutoldó és köhögéscsillapító. Régen a szamárköhögés és a torokgyík gyógyszereként is népszerű volt.

A majorannából készült tea a csökkenti a hányingert és az émelygést, ezért jól alkalmazhatják azok is, akiket megvisel az utazás. Aki álmatlanságtól szenved annak is érdemes fogyasztani valamilyen formában, mivel nyugtatóként és altatóként is ismert.

Ha citromfűvel együtt készítjük el, enyhíti a menstruációs görcsöket és mérsékli a vérzés erősségét. Alkalmazása magas vérnyomás esetén körültekintést kíván, a terhes és szoptató nők számára pedig gyógyhatású szerként nem ajánlott.

A majoranna jó, ha fűszerként és gyógyszerként egyaránt megtalálható a család konyhájában. Töltse fel fűszerkészletét a webáruház kínálatából válogatva (vagy nagyobb kiszerelésben a haziarany.hu weboldalról), ahol a Házi Arany Majoranna mellett minden szükséges ízesítőt megtalál!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük