Az oregánóval rokon, de enyhébb, édesebb ízű majoránna nélkülözhetetlen konyhai fűszernövény, az otthoni ínyencek legjobb barátja.
Amit a majoránnáról tudni kell
Neve: majoránna (Origanum majorana), majoránna.
Magasság: 35-45 cm.
Növénytípus: évelő.
Lombozat: örökzöld, apró szürkészöld levelekkel.
Éghajlat: a meleg mérsékelt és száraz/félsivatagi éghajlatot kedveli. Trópusi és szubtrópusi területeken a csapadékos évszakban cserépben termesztve óvja az esőtől. Hideg mérsékelt égövi területeken a téli hideg ellen cserépben neveljük.
Talaj: jól drénezett talajban vagy prémium minőségű virágkeverékben fejlődik.
Helyzet: teljes napfény
Virágzás és termés: nyáron apró, fehér virágcsomókat hoz.
Táplálás: nem szükséges, ha komposzttal és jól érlelt trágyával dúsított talajba ültetik.
Öntözés: két öntözés között hagyja megszáradni a talajt vagy a virágkeveréket. Ne öntözze túl, különösen hűvös időben.
A majoránna megjelenése és jellemzői
Hidegre érzékeny évelő fűszernövény, a majoránna hideg éghajlaton egynyári növényként, vagy világos helyen elhelyezve szobanövényként is termeszthető. Az aromás és a konyha sokoldalú kiegészítője, ez a népszerű fűszernövény metszéssel tömören tartható, és alkalmas kertekbe és cserepekbe is.
A majoránna felhasználása
A mediterrán fűszernövény, a majoránna frissen vagy szárítva sokféle étel és konyha ízesítésére használható, beleértve a tésztaszószokat és a saláták vinaigrette-jét. Ha majoránnát használunk a főzéshez, a maximális íz elérése érdekében csak a végén adjuk hozzá. Szokatlan módon a szárított levelek íze szinte teljesen megegyezik a friss fűszernövényével, ezért a maximális íz érdekében 4-6 hetesen szedje le, és szárítsa meg, hogy egész évben felhasználhassa.
Hogyan termeszthető majoránna
A majoránna késő télen/kora tavasszal elvetett magról is termeszthető, de általában kis fűszeres cserepekben vagy cserepekben kapható.
Mielőtt kiültetjük a kertbe, öntözzük meg hígított hínároldattal, hogy minimálisra csökkentsük az átültetési sokkot, és a majoránnát a lehető legjobb starthoz juttassuk.
Ha a kertbe ültetjük, ültetés előtt komposzttal és jól érlelt trágyával javítsuk a talajt. Ha a talaj vizesedésre hajlamos, emelje meg, hogy javítsa a vízelvezetést. Készítsen egy gödröt, és helyezze a fűszernövényt a közepébe, ügyelve arra, hogy a talajban ugyanolyan magasságban legyen, mint a cserépben.
Töltse vissza, mulcsozza be, és öntözze meg jól, hogy a talaj a gyökerek körül rendeződjön.
Ha cserépben termesztjük, válasszunk prémium minőségű, lehetőleg fűszernövények és zöldségek számára kifejlesztett szerves virágkeveréket, és kövessük a fenti lépéseket. Öntözze meg, és helyezze teljes napfényre.
A majoránna gondozása
A majoránna kevés karbantartást igénylő fűszernövény. Ha egyszer már megtelepedett, csak szezonális öntözésre van szükség.
A majoránna szárazságtűrő, de hetente néhányszor öntözzük, forró, száraz időben gyakrabban. A hidegtűrés javítása érdekében az időjárás lehűlésével kéthetente alkalmazzon hínároldatot.
Hogyan és mikor kell metszeni a majoránnát?
A majoránna jól reagál a metszésre. A rendszeres metszés (vagy betakarítás) segít tömörségének megőrzésében, és több levelet és új hajtást serkent – annál jobb lesz a termés.
A majoránnát érintő betegségek és kártevők
A csigák és a csigák problémát jelenthetnek a csírázó magvak és a fiatal palánták számára. Védekezzen szerves, háziállatbarát csigapellettel vagy csapdákkal. A majoránna népszerű kísérőnövény, a majoránna viszonylag kártevő- és betegségmentes lesz, amint kifejlődik. Ne öntözze túl, mert ez gombaproblémákhoz és gyökérrothadáshoz vezethet.
Hogyan szaporítsuk a majoránnát
A majoránna magról vagy nyáron szedett dugványokkal szaporítható.
A csúcsdugványokat 6-8 cm hosszúságú dugványokkal szedjük.
Az ujjaival csípje át a szár alsó felét, majd az ujjaival lefelé haladva távolítsa el az alsó leveleket.
A tövet mártsuk gyökereztető hormonba vagy dugványporba.
Töltsön egy cserepet dugvány- vagy szaporítóanyag-keverékkel, és ültessen 4-6 dugványt minden cserépbe.
Enyhén öntözze meg, hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon.
A dugványoknak 4 héten belül gyökeret kell ereszteniük és növekedniük kell. Ültesse át a dugványokat egyedi cserepekbe, és csípje ki minden egyes dugvány tetejét (a felső négy levelet), hogy ösztönözze az elágazást és a tömör növekedést.
Folytassa a rendszeres öntözést, és kezelje hínároldattal, amíg készen nem áll a kertbe való kiültetésre.
Az érett virágokból magokat lehet gyűjteni. Hagyja, hogy a virágok kissé megbarnuljanak, majd vegye ki őket, és tegye egy nyitott papírzacskóba száradni. Ha a virágok megszáradtak, rázza meg erősen a zacskót, hogy a magok kiszabaduljanak. Tárolja egy jól láthatóan megjelölt borítékban.
Menjen biztosra
Műtrágyázás után néhány nappal halassza el a betakarítást, és főzés és fogyasztás előtt jól öblítse le. Ha kártevők, betegségek vagy gyomok elleni szereket használ, mindig olvassa el a címkét, gondosan kövesse az utasításokat, és viseljen megfelelő védőfelszerelést. Minden kerti vegyszert tároljon gyermekek és háziállatok elől elzárva.
Ha ez tetszik, akkor próbálja ki
Oregano: a majoránnával rokon, szívós fűszernövény, erősebb ízzel.
Rozmaring: egy másik szárazságtűrő mediterrán fűszernövény.
Kakukkfű: számos konyhában használt, földet borító fűszernövény.